Casapuistola.fi

– juttuja omakotitalon rakentamisesta ja elämästä sen ympärillä

Talon suunnittelu ja talopaketin valinta

Meidän talopaketin valinta lähti liikkeelle siitä, että halusimme 1,5 krs puutalon. Tämä siitä syystä, että kahden kerroksen asuminen on toiminut meidän perheessä erinomaisesti niin, että yläkerrassa nukutaan ja alakerrassa on kaikki muut toiminnot. 1,5 krs tuntui kodikkaimmalta vaihtoehdolta, sillä rakastan viistoja kattoja makuuhuoneissa ja rintamamiestalot ovat aina miellyttäneet meitä. Tärkeätä meille oli myös saada maksimoitua luonnonvalo tulevassa kodissamme, minkä takia halusimme taloomme isot ikkunat. Ulkoasultaan pidämme selkeistä linjoista ja hieman modernista otteesta. Näiden ajatusten pohjalta talopakettimme kantavaksi ideaksi tuli moderni rintamamiestalo.

Tutustuimme moniin talotoimittajien malleihin netissä ja paperiesitteiden avulla. Vietimme kymmeniä ellei satoja tuntia tutkien erilaisia pohjapiirustuksia ja katsellen valokuvia. Niiden avulla omat toiveemme alkoivat hahmottua.

Mikään valmismalli ei vastannut täysin tarpeitamme, joten otimme kynän ja paperin esille. Huoneiden luonnostelu lähti liikkeelle pienistä asioista, jotka halusimme tulevaan kotiimme saada. Niiden ympärille alettiin koostaa kokonaisuutta ja huoneiden paikkoja vaihdeltiin melkein kyllästymiseen saakka. Taloon oli mahduttava 6 huonetta ja keittiö, kodinhoitohuone, 2 wc:tä ja sauna.

Talomme ulkomitat saneli tonttimme koko ja rakennusmääräykset. Yllättävää oli se, että kuinka tarkkoja kaupungin rakennusmääräykset ovat. Silmämääräisesti vapaamuotoisesti asutetulla asuinalueella saattaa olla hyvinkin tarkat kaupungin tai kunnan rakennusmääräykset, joita uudisrakentajan on noudatettava. Talon kokoa, väriä ja sijoittelua tontilla ei ainakaan suurimmissa kaupungeissa saa valita vapaasti. Jos haluaa poiketa jostain kaavamääräyksestä, niin se on isompi homma. Naapureilta on saatava lupa samoin kun rakennusvirastolta.

Alakerran suunnittelu meillä lähti liikkeelle siitä, että olohuoneen ja keittiön on oltava samaa avointa tilaa ja takka pitää saada keskelle huonetta. Keittiömalleissa eniten meitä miellytti U-keittiöt, jonka niemekkeen viereen mahtuu istumaan. Portaat yläkertaan haluttiin keskelle alakertaa, koska jostain syystä pidän paljon kauniista portaista. En halunnut piilottaa portaita eteisen sivuun vain päinvastoin tuoda ne reilusti esille.

Yläkertaan haluttiin kolme makuuhuonetta, yksi vaatehuone ja kylpyhuone sekä pieni oleskelutila. Viistokattoiseen yläkertaan tämä oli helppoa suunnitella. Halusimme, että makuuhuoneet ovat mahdollisimman suuret ja oleskelutila eli ns. yläeteinen mahdollisimman pieni.

Huoneiden sijoittelussa huomioimme ilmansuunnat. Erityisesti alakerrassa suunnittelimme tila jakoa niin, että aurinko nousee keittiön puolelta ja laskee olohuoneen puolelle. Näin päivänvalo ja aurinko kiertää luonnollisesti läpi talon. Mietimme myös naapuritalojen sijaintia ja halusimme suurimmat ikkunat siihen suuntaan, jossa naapuritaloja ei ole aivan vieressä.

Meille oli tärkeää saada suuri terassi, jonne on käynti olohuoneesta. Halusimme myös kodinhoitohuoneesta käynnin ulos, jotta kurakeleillä on helpompaa. Sama ovi palvelee myös saunavilvoittelussa.

Talotoimittajien kilpailuttaminen oli meidän taloprojektin työläin osa, sillä se vaati paikan päällä käyntejä ja monia tapaamisia. Päädyimme Kastelliin, koska heillä oli tarjolla mallistossaan valmiina ulkonäöltään meitä eniten miellyttänyt malli, jota halusimme mukailla. Arkkitehti piirsi meidän suunnitelmien mukaan sisäseinät ja ikkunat oikeille paikoilleen ja olimme tyytyväisiä lopputulokseen.